AD Design dokumention

Next manualSidetyper og billederForløbskort og billederBillede søgningDpi

Myten om dpi

Billeder til brug på nettet afhænger ikke af opløsningen af dit billede, som specificeret i dpi, men i højde x bredde i pixels.

Billederne herunder har alle samme dimensioner på 600 x 400 px. Der er ingen forskel i kvaliteten på de enkelte billeder da din skærm kun kan vise de pixels der på din skærm.

Prøv selv at downloade dem ved at højre klikke på dem og åbne dem i et billederedigerings værktøj.

1000 dpi
300 dpi
72 dpi

Men hvordan er det muligt?

Den skærm du sidder på lige nu, består af en række fysisk pærer der tænder og slukker og skifter farve al efter hvad der er vist på skærmen.

Pixels på en skærm

Billeder på en skærm

En skærms eneste måleenhed er pixels og det bliver ikke udtrykt i dpi, men i dimensionerne af pixel bredde X pixel højde.

Hvis din skærm har en max opløsning på 1366px i bredden og 768px i højden, betyder det ganske enkelt at den IKKE kan vise flere pixel end den fysisk har till rådighed, altså 1366 pixels X 768 pixels. Derfor er det ligemeget hvor mange dots per inch der er i billedet da det er pixel bredden X højden der er afgørende hvor stort billedet vises.

Men hvad med Retina eller højopløselige skærme?

Det "eneste" en højopløselig skærm gør at øge pixel mætheden, dvs størrelsen af hver enkelt pixel på en skærm som på retina er mindre og derfor fylder mindre. Se vist i eksemplet herunder:

En normal lav opløselig skærm set tæt på.
En højopløselig skærm set tæt på.

På grund af at flere og flere sidder på højopløselige skærme anbefaler vi at pixel bredden på et billede holdes over 1500px for at sikre den bedst mulige kvalitet af billedet.

Billeder til print

Når du printer et billede trykker printeren en masse små prikker (dots) én efter én således at jo flere "dots" der er pr længde enhed (inch) desto mere detaljegrad er der i billedet. Et billede til tryk er omvendt meget afhængig af hvor høj en opløsning er på et givent billede da billedet indeholder flere detaljer jo flere dots printeren kan mase ind pr inch.

Se hvad akronymet rent faktisk står for: pixels / dots per inch. Dette refererer til, hvor mange pixels / prikker der trykkes ind i en tomme/inch plads på en trykt side. To billeder med samme pixelværdi (lad os sige 1000 pixels bred) vil udskrive i meget forskellige størrelser afhængigt af den indstillede DPI.

Et billede på 72 DPI vil være 13,88 inches bredt, mens det samme billede ved 300 DPI vil være 3,33 inches bredt. Det er bare grundlæggende matematik. Dpi bestemmer, hvor mange pixels din printer kommer til at presse ind i en tomme/inch plads på siden. Derfor ser et højere DPI-billede bedre ud end et lavere DPI-billede - jo flere pixels du klemmer ind i et lille område, jo finere er det i dit udskrevne billede.

Husk de tre billeder vist ovenfor med forskellige DPI-værdier, der ser ud på samme måde på nettet. Sådan ser de ud som trykte:

I eksemplet ovenover kan du se hvordan et billede i forskellige opløsninger (dpi) ville PRINTE på et A4 ark